Northern Adirondack Code Enforcement Officials 30th ANNUAL EDUCATIONAL CONFERENCE March 24 – March 27, 2025

MONDAY March 24, 2025 (7 Hours approved)

9am-10am

Air Barrier Requirements for Plan Reviews and Inspections – Chris Whittet (Topic 3 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3210 Class Code: T02-07-310-032425-16-06-0

10am-11am

Insulation Installation Requirements for Plan Reviews and Inspections – Chris Whittet (Topic 3 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3211 Class Code: T02-07-3211-032425-16-06-0

11am-12pm

DBSC Division Update - 2025 - Ron Stark (Topic 1 - 1 hour)

Course Code: T02-07-3317 Class Code: T02-07-3317-032425-16-06-0

LUNCH 12pm-1pm

1pm-2pm

House As A System – Chris Whittet (Topic 3 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3247 Class Code: T02-07-3247-032425-16-06-0

2pm-3pm

Breathe In, Breathe Out - Mechanical Ventilation - Chris Whittet (Topic 3 - 1 hour)

Course Code: T02-07-3261 Class Code: T02-07-3261-032425-16-06-0

3pm-4pm

SLMS Workshop – Janet Miller (Topic 1 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3051 Class Code: T02-07-3051-032425-16-06-0

4pm-5pm

Air Leakage & Duct Testing - An Overview and Demonstration (With a Live Demonstration of Both) Chris Whittet (Topic 3 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3217 Class Code: T02-07-3217-032425-16-06-0

TUESDAY March 25, 2025 (1 Hour approved – 6 Hours PDE)

9am-12pm

2024 IRC Significant Charges – George Reid (Topic 2 – 6 hours)

Course Code: T02-07-3340 Class Code: T02-07-3340-032525-16-07-0

LUNCH 12pm-1pm

1pm-2pm

ICC Code Development Process - How You Can Get Involved - Dottie Mazzarella, VP Government Relations, ICC (Topic 1 - 1 hour)

Course Code: T02-07-3302 Class Code: T02-07-3302-032525-16-07-0

2:00pm-5:00pm

Continuation of the 2024 IRC Significant Changes

WEDNESDAY MARCH 26, 2025 (4 Hours approved -1 Hour PDE)

9am-10am

Workers Compensation & Disability Benefits – Walt Peretti (Topic 1 – 1 hour)

Course Code: T02-07-0063 Class Code: T02-07-0063-032625-16-07-0

10am-11am

The History of Codes – Ron Piester, ICC (Topic 1 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3339 Class Code: T02-07-3339-032625-16-07-0

11am-12pm

Chapter 4 - Emergency Planning and Preparedness - Chris Roth, President of NYS Fire Marshals Association (Topic 1 - 1 hour; Topic

2-1 hour)

Course Code: T02-07-3153 Class Code: T02-07-3153-032625-16-07-0

LUNCH 12pm-1pm

Learning Lunch – hands on with vendors (1/2 hour PDE)

Course Code: T02-07-3130 Class Code: T02-07-3130-032625-16-07-0

1pm-2pm

Continuation of Chapter 4 - Emergency Planning and Preparedness - Chris Roth

2pm-5pm

Carbon Dioxide Systems Used in Beverage Dispensing Applications – Chris Roth (Topic 1 – 1 hour; Topic 2 – 2 hours)

Course Code: T02-07-3338 Class Code: T02-07-3338-032625-16-07-0

5pm-6pm

Open Discussion – Answers to your questions - Chris Roth (1 hour PDE)

Course Code: T02-07-2046 Class Code: T02-07-2046-032625-16-07-0

THURSDAY MARCH 27, 2025 (3 Hours)

8:30am-9:30am

Wall Design with the 2018 WFCM (Topic 1 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3290 Class Code: T02-07-3290-032725-16-07-0

9:30am-10:30am

Inspection of New and Existing Deck Construction (Topic 1 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3278 Class Code: T02-07-3278-032725-16-07-0

10:30am-11:30am

Boring and Notching in Wood-Frame Construction – (Topic 2 – 1 hour)

Course Code: T02-07-3274 Class Code: T02-07-3274-032725-16-07-0

Topic 1 - 9 hours Topic 2 - 9 hours Topic 3 - 5 hours PDE - 1.5 hours

24.5 Total hrs.